Nenad Bjelica ve Oyun Anlayışı
Nenad Bjelica; Hırvatistan’ın Osijek kentinde dünyaya gelmiştir. Futbolculuk kariyerine doğduğu şehrin takımı olan NK Osijek genç takımıyla başlamıştır. Sonrasında A takıma yükselmiştir. Kariyerinde oyuncu olarak İspanya, Almanya ve Avusturya liglerinde oynamıştır. Emekli olduğu takım FC Kärnten’dir.
Nenad Bjelica: Teknik Direktörlük Kariyeri
Emekli olduğu takımın başına Teknik Adam olarak göreve başladı. Burada 26 maça çıkıp 11 galibiyet 9 mağlubiyet ve 6 beraberlik aldı. Ardından FC Lustenau’da görev yapan Hırvat Teknik Adam burada da ortalama bir performans gösterdi. Daha sonra sırasıyla Wolfsberger AC ve Austria Wien’de görev yaparak soluğu İtalya’da aldı. Spezia Calcio’nun ardından yeniden Avusturya’ya döndü ve daha sonra Polonya liginin bilinen takımlarından Lech Poznan‘ı çalıştırdı. Burada bulunduğu iki sezonda da takımı lig üçüncüsü konumuna getirdi. Gelelim işin en can alıcı noktasına. Bjelica memleketinde…
Nenad Bjelica ve Dinamo Zagreb
Geldiği sezon takımı Hırvatistan ligi şampiyonu olmuştur. Burada durduğu üç sezonda da lige ambargo koyan Zagreb’le üç şampiyonluk kazanmıştır.
Bjelica ve Oyun Anlayışı
Birçok sistemi olan, saçma inatları olmayan bir hocadır kendisi. Az çok maçlarına baktıysanız rakip analizini iyi yapıp ona göre şekil aldırır takıma. Taktik takıntısı yok. Tercih ettiği diziliş 4-3-3 olsa da 4-1-4-1 / 4-2-3-1 hatta nadiren bile olsa 3-5-2 ve 5-3-2 oynatmışlığı var. Denk/güçlü rakiplere karşı organizasyonel bir üstünlük kurulamıyor. Rakip savunmaların dengesi, kenar hücumcularının içeriyi zorlamasıyla ve dinamik oluşuyla çözülmeye çalışılıyor.
Oyuncu konusunda da takıntılı değil hatta genç oyunculara şans vermeyi seviyor diyebiliriz. O dönem 18 yaşındaki stoperini 5 kez(Josko Gvardiol), 20 yaşındaki ön liberoyu 9 (Marko Djira) , 21yaşındaki 10 numarayı 18 (Luka Ivanusec), 19 yaşındaki sol açığına 6 (Antonio Marin), 20 yaşındaki santraforuna 7, 21 yaşındaki santraforuna 21 kez (Mario Cuze) forma şansı vermiştir.
Bjelica’nın en bariz özelliği, sabit taktik diye bir şeyi yok. Rakibe göre taktiğini belirler. Ülkemizdeki hocalar gibi her maça 4-2-3-1 ile çıkmaz. Ligde 4-3-3 ile maçını kazandıktan sonra, 3’lü defans ile oynayan takımlara karşı oynayacağı maça 3-5-2 ile çıkar ve maçı kazandıracak hamleler yapar. Oyuncularını her türlü taktiği uygulamaya hazır hale getirir.
Tercih ettiği diziliş 4-3-3‘tür. Genç oyunculara önem verir onları çok iyi parlatır. Dani Olmo, Sunjic, Benkovic gibi oyuncuları takıma monte edip, Dinamo Zagreb’in kısa sürede yüksek bonservis geliri elde etmesini sağladı.
Tavsiyeler
- Rangers’ın Umudu: Steven Gerrard
- Toplu Oluşum İlkeleri-(Ters Kanat/Bölgeleri Aşmak/Bölgeler Arası/)
- Trent-Alexander Arnold : Çocukluk Sevdam Liverpool
Altyapı ve Sistem
Zvonimir Soldo, Robert Prosinecki, Zvonimir Boban, Luka Modric, Mario Mandzukic, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko. Daha listeye koyacağımız Kovacic, Badelj, Eduardo, Corluka, Sunjic‘i var. Dolayısıyla yıllardır bu konuda sistemini çoktan oturtmuş bir kulüp Dinamo, toprak bereketli.
Dinamo Zagreb son dört senedir garantili 20 milyon euro kar etti. Dinamo, Hırvatistan’ın PSG’i gibi ligin baskın takımı. Ayrıca 75 yılda çalıştıkları sadece 6 yabancı hoca var(neredeyse hepsi civar ülkelerden; Boşnak, Macar, Avusturya, Bulgar). Görevde kalma sürelerini toplasan 5-6 sezon ya ediyor ya etmiyor. Kısacası dünyayla olan ana bağı oyuncu ihracatı olan bir kulüp.
Üstelik sürekli altyapıdan oyuncu çıkarıyorlar. Peki biz neleri yapamıyoruz? Veya neleri yapmalıyız? Öncelikle scouting ve altyapı sistemleri oturmalı. Dünyanın en zengin takımı olan Manchester City, Jadon Sancho ve Phil Foden çıkarıyor. Real Madrid her gencini geliştirmeye yolluyor. Barcelona’nın La Masia‘sı var. Ajax, De Teokomst Academy‘nin meyvesini senelerdir topluyor.
Eğer bir futbol ülkesi olmak istiyorsak bunları birincil sıraya koymamız gerekir. Her sezon farklı bir Teknik Adamla çalışıp ve bundan şampiyonluk beklemek olası bir durum değil. Avrupa’nın en büyük kulüpleri bile bu düşünce yapısını seneler önce kırdı. Liverpool, Jürgen Klopp‘u takımın başına getirdiğinde kendisi:
“Oturtmamız gereken bir sistem var. Oyunculara bu sistemi entegre etmemiz gerek. Başarı bu şekilde sağlayabiliriz.”
diyerek ilk dört sezon şampiyonluk yarışının dışında kaldılar. Lig şampiyonu oldukları sezon prime Liverpool’u yeniden gördük. Oturan sistem, oyunculara entegre edilen oyun anlayışı, planlanan antrenmanlar ve 30 yıl sonra kazanılan şampiyonluk.. Sonraki sezon Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu… Başarının tesadüf olmadığını ve bizlere örnek olması gereken bir istikrar.
Nenad Bjelica: Zagreb macerası neden bitti?
Kulübün başkanı deyim yerindeyse tam bir diktatör. Devre arasında hoca kovmuşluğu, futbolculardan kazandığı parayı kulübe değil ailesine aktarmışlığı, kardeşini hoca yapmışlığı var. Nenad Bjelica‘yı kovmasının en önemli nedeni kendisinin istemediği gençleri takımda oynatmasıdır. Nenad Bjelica, Dinamo’yu bu çıkışa götürmeye çalışan kişi oldu.
Kendilerinden takım olarak bahsettirip, Avrupa futbolunda mercek altına alınmaya değer bir hale geldiler. Son olarak bir zamanlar doğduğu ve genç takımında oynadığı NK Osijek‘in Teknik Adamı oldu. Nenad Bjelica ülkemize gelinir mi bilinmez. Ancak eğer başarı istiyorsak, önce altyapımızı daha sonra takım dinamiğini ve sistemini oturtmamız gerekiyor.