Dünya Kupası som altın mı? (Değeri ne kadar?)
Bazen futbol izlerken kafamıza rastgele sorular gelir. Çoğu zaman başka bir durumda, bu sorular oldukça saçma olabiliyor. Ama şu anda arkadaşlarımızla konuşurken, her konu mümkün olduğunda aklımıza önemli sorular geliyor…
Dünya Kupası som altından mı yapılıyor? Kaynayan şey ne kadar ağırlığa ulaşıyor?
Dünya Kupası som altından yapılmamıştır. Orijinal kupa altın kaplama sterlinden oluşuyordu. 1974’te tanıtılan mevcut FIFA Dünya Kupası, tabanında bir malakit şeridi bulunan 18 ayar altından yapılmıştır. 6.2 kilogram ağırlığında, yaklaşık %75’i altındır.
Dünya Kupası ve maliyeti ne kadar?
Kupa elbette satılık değildir. Ancak Dünya Kupa’nız varsa ve acil bir durumda satmanız gerekiyorsa sıvılaştırıp satmanız mümkün oluyor. 6,2 kilogram 18 ayar altının fiyatı yaklaşık 200 bin sterlin değerindedir.
Altının fiyatı arz ve talebe göre değişkenlik gösterir. 2018’de kupanın değerinin 120 bin eurodan az olduğu tahminler arasında yer alıyor. Kesin olan bir şey var ki, altının fiyatı sonsuza kadar artacak gibi görünüyor.
Turnuva galipleri kupaya sonsuza dek sahip oluyor mu?
Şampiyon ülkeler Dünya Kupası’nı sonsuza dek elinde tutmaz. Bunun yerine, bir sonraki turnuva gelene kadar yaklaşık dört yıl boyunca etkili bir şekilde müzede yer alır. Bu noktada, önceki kazananlara altın kaplama bronz bir kopya veriliyor.
Her dört yılda bir yeni Dünya Kupası mı üretiliyor?
Her dört yılda bir yeni bir kupa üretilmiyor. Yalnızca turnuvadan mevcut kazananlara veriliyor ve ardından bir sonraki turnuva başladığında geri döner. Ancak, her dört yılda bir kupa restore ediliyor ve önceki kazananlar için bronz bir kopya veriliyor.
Dünya Kupası Kupası kaç yaşında?
Mevcut FIFA turnuva ve kupa 1974’te yapıldı. Yani 2024’te 50 yaşında olacak. Ancak bu, kazananlarına verilen ikinci Dünya Kupası. Turnuva 1930’da başladı ve o zamanlar farklı bir kupa kullanılırdı. Dünya Kupası’nın orijinal hali 1930’da Uruguay’daki ilk turnuvada görücüye çıktı.
Adını dönemin FIFA başkanı Jules Rimet’ten almıştır. Ev sahibi ülke kupayı ilk kaldıran ülke olacaktı. Jules Rimet kupası, altın kaplama som gümüş ve lapis lazuli’den yapılmıştır. Yunan zafer tanrıçası Nike’ı tasvir etti.
‘Engerland’ 1966’da ilk ve tek Dünya Kupası’nı kazandıktan dört ay sonra, Jules Rimet Kupası Westminster Central Hall’daki bir sergiden sonra çalındı. Neyse ki, yaklaşık bir hafta sonra Güney Londra’daki Beulah Hill’de bir gazeteye sarılı halde ortaya çıktı.
1930’dan beri turnuva kazananları iki farklı Dünya Kupası ödülü aldı. Birincisi tartışmasız ucuz malzemelerden, ikincisi ise 18 ayar altından yapıldı. Her iki durumda da, içerdiği metalin içsel değeri, temsil ettiği değerin çok altındadır.
Gerçek değeri, insan olmanın ne olduğu içinde yatar. Küresel rekabetin üstüne çıkma hissi, kazananlar ve onların destekçileri için herhangi bir ödül parasının ötesinde paha biçilemez.
Okumaya devam et: