Toplu Oluşum İlkeleri-(Ters Kanat/Bölgeleri Aşmak/Bölgeler Arası/)
![](https://www.majorligler.com/wp-content/uploads/2021/05/On-gorsel--960x640.jpg)
Toplu Oluşum İlkeleri:
Toplu Oluşum İlkeleri: Ters Kanat
Açıklarda duran oyuncunun daha içe kat ettiği ve sahada daha ortaya yakın oynadığı rolü temsil eder. Genellikle, ters kanat olarak atanan oyuncu, asıl olay bu olmasa da sağ kanatta oynayan sol ayaklı bir oyuncu ya da sol kanatta oynayan sağ ayaklı bir oyuncudur. Dolayısıyla ters kanat kullanılmak çeşitli taktiksel avantajlar sunar.
Ters kanatla oynamanın bir avantajı oyuncuya daha çok içe kat etme şansı vermesidir. Zaman zaman karşı stoper ve bekler arasında çapraz koşular yaparak diğer oyunculara yeni pozisyonlar sağlar. Bu nedenle, içeri kat ettiklerinde top hakimiyetindeki bekin bindirme yapmasına izin verir. Rakiple arasına daha çok mesafe koyar, bu da pozisyon ve aşırı yükleme için alan açar.
İçeri gelen kanat oyuncusuyla beraber takıma iç kenarda daha farklı gol pozisyonları için de olanak sağlar.
İçeride güçlü ayaklarıyla oynayan oyuncular ayak içi vuruş teknikleriyle ve çapraz koşan forvete düz pas atma kabiliyetleriyle daha iyi pozisyon imkanları sunar. En önemlisi, aynı zamanda kaleye gönderilen falsolu ortalar oluşur. Çünkü iç kenardan hücuma geçildiğinde kanat, taç çizgisinde hücuma geçileceğinden daha etkili ve kolay bir şekilde oyun planını değiştirebilir.
Tavsiyeler
Toplu Oluşum İlkeleri: Bölgeleri aşmak
Aynı düzlemde olan ve top hakimiyetinde olmayan karşı iki defansı ayıran pasa denir. Bu tip paslar top hakimiyetinde olan takım için çok değerlidir. Top hakimiyeti en az olan takım kompakt şeklini korumak ve sahanın en tehlikeli alanı olan orta sahayı korumak için top hakimiyetinde olan oyuncuların etrafında dolanır. Bölgeleri aşan isabetli bir pas defansları direkt olan etkisiz hale getirir.
Bu da onları kısa bir anlığına oyun dışı bırakır. Böylelikle gol ve hücum arasında daha az defans olur. Bu nedenle bölgeleri aşan bir pas bölgeleri aşmayan bir pastan daha etkilidir. Çünkü top hakimiyetindeki takım pas geniş atılsaydı topa daha uzak olacaktı. Bölgeleri aşan paslar karşı defansın pası alan oyuncuya baskı kurup kurmama durumunda karar vermesi gerekir. Dolayısıyla tehlikeli bölgelerde defansif yeni boşluklar oluşmasına olanak sağlar.
Toplu Oluşum İlkeleri: Bölgeler arası
Bölgeler arası, solda gösterilen ilk fotoğraftaki savunma alanı. Top hakimiyetinde olmayan takımın defans hattının arasında kalan yatay boşluklarına denir. Top hakimiyetindeki takım gösterilen alandaki boşluklara geldiğinde defans oyuncuları baskı kurmak ya da pozisyonlarını korumak arasında seçim yapmaya zorlar. Modern futbolda bu alanlarda hakimiyet kurmak son derece zor ve önemlidir. (Toplu Oluşum İlkeleri)
Çünkü top hakimiyetinde olmayan takım kompakt kalmaya top hakimiyetindeki takım ise defans hattını karmaşa yaratmak ve karşı takımı ani kararlar vermeye zorlamak için delmeye çalışır. 2. örnekte, oyuncu bu alanlarda pas alırsa, rakip defansif orta saha baskı mı yapacak yoksa arkada boşluk mu bırakacak? Pozisyonunu koruyup tehlikeli bir alanda pası alana ayağında topla kaleye yürümesine izin mi verecek? Karar vermesi gerekiyor. Çünkü bunu yapabileceği süre oldukça kısıtlı.
1v1 Savunma İlkeleri
- Kalenin yanında kal.
- Topu kaleden uzak tut.
- Proaktif yaklaş durumu analiz et (saha konumu, takım arkadaşları, rakip).
Baskı mı yoksa oyalama mı? İçeride mi dışarıda mı?
Toplu Oluşum İlkeleri
- Rotasyonlar oyun planı değişiklikleri yüzü ileriye dönük bir oyuncu bul boşluklar oluştur ve hücum et.
- 1. hücum hattının önünde +1 kaleciyi pas trafiğine dahil et.
Bunun dışında Formasyonla alakalı bir diğer yazımızı buradan okuyabilirsiniz..