Amatör Takımlar: 1966 Akrep Spor
“Amatör Takımlar” isimli projemizin üçüncü takımı 1966 Akrep Spor oldu. Bu seride sizleri neler bekliyor? Amatör takımların ülke futbolunda önemli bir konuma sahip olması gerekmektedir. Ancak bulunduğumuz mevcut düzen içerisinde çok zor olduğunu defalarca sizlere aktarıyoruz. Bu projede hedeflediğimiz şey; bölge, konum veya takım fark etmeden bütün “Amatör Takımlar” hakkında yazılar yazmak ve onları tanıtmaktır. Şimdi ise sırada Antalya Amatör Ligi’ni ziyarete gidiyoruz ve konuğumuz: 1966 Akrep Spor, Antalya Büyükler Amatör Ligi’nde 2017-2018 sezonunda mücadele etmeye başladı.
Kulüp yöneticiliği yapan Onur Pazarlı, bizlere takımın tarihçesi ve mevcut durumunu aktarıp bilgilendirecek. Daha sonrasında, birlikte keyifli bir röportaj yapacağız. Kulüp hakkında:
Merhaba ben Onur Pazarlı. Sizlere tarihçesini anlatacağım 1966 Akrep Spor takımının yöneticiliğini yapıyorum. Takımın kurucuları Antalyaspor’da profesyonel olarak top oynamış Aytürk Tekden ve yine Antalyaspor altyapısında futbol eğitmenliği yapan Ramazan Irmak hocamızdır. Bizim yolumuzun kesiştiği yer ise Antalya’nın varoşlarından sayılabilecek bir bölgede işletmeciliğini yaptığım spor kompleksinde oldu. Hocalarımız tesisimizde futbol okulu faaliyetleri yürütüyorlardı. Burada biraz kendimden bahsetmem gerekecek. Üniversite eğitimimi Ege’de Radyo, Televizyon ve Sinema alanında tamamladım. Kısa bir süre İzmir’de çalıştıktan sonra 2016 yılında Antalya’da büyüdüğüm semtte bir spor kompleksinin işletmeciliğini çocukluk arkadaşlarımdan biriyle devraldım.
Kepez ilçesi Varsak bölgesinde dezavantajlı bir konumda olan tesisimiz, dünyanın her yerinde olduğu gibi futbola çok fazla ilgi gösteren alt gelir grubunda insanlarla doldu taştı. Benim futbolla ilişkim ise ilk ve ortaokul dönemiyle sınırlı kaldı. Şehrin en iyi üç lisesinden birini kazanınca, ev ahalisi futbol oynamamı desteklemedi. Bende o dönem hızlıca futbol hayatımın yerine ergenlik maceralarını koydum. Lise hayatım Antalyaspor taraftarı olarak düzenli olmasa da tribünde devam etti. Üniversiteyi kazanmadan önce İzmir’e taşınma kararı almıştım. 2010 yılında Güzelyalı’da bir kafede işe başladım.
Amatör takım kurma fikrimiz vardı!
Kaldığımız ev Göztepe kulüp binasına çok yakındı. Kafe ortamında tribünden gençlerle tanıştık. 6 seneye yakın bir çok maçı tribünde “yalı grubuyla” izledim. Amatör takım kurma fikri esasında kalabalık bir arkadaş grubu olarak fikrimizdi. Fakat işin sonunda proje hayata geçmeye yakın maliyetinden dolayı tek başıma kaldım. Bu planı yaptığımız arkadaşların hiçbiri elini cebine atmak istemiyordu. İşin yükü tamamen bana kalınca sıfırdan bir takım kurmak yerine halihazırda sahalarımızı kullanan 1966 Akrep Spor hocalarımıza A takım kurmak gibi bir niyetimin olduğunu alt yaş kategorilerinde mücadele eden takımımız için böyle bir çalışmada bulunma izni aldım. Kompleks çevresinde birçok yetenekli genç olduğu için oyuncu bulma sıkıntısı çekmedim.
İlk sezon antrenmanlarımızı kompleksin içindeki halı sahada yapıyorduk. Antrenörümüz Birim Akman ve yardımcıları akademiden genç arkadaşlarımızdı. İyi bir ekip ruhu yakalamıştık. 2017-2018 sezonunda 2. amatörde play-offlara kaldık. Fakat son maçta 1923 Kaş Spor’a 1-0 yenilerek elendik. 2018-2019 sezonunda en iyi üç sporcu arkadaşımızı süper amatör takımlarına bir arkadaşımız Bölgesel Amatör Lig’e transfer oldu.
Benim tesisin işletmesini bırakmam ve giden arkadaşların yerlerine istediğimiz takviyeleri yapamadığımız için hedefsiz bir yıl oldu. Fakat benim için amatör futbolun işleyişini öğrenmek ve kötü giden takımda sporcu ve hoca psikolojilerini gözlemlemek adına iyi bir deneyimdi. Geçtiğimiz sezon 2019-2020 martına kadar altı maçlık seride 18 puan topladık. Grubumuzu namağlup 1. sırada sadece bir gol yiyerek bitiriyorduk. İlk devrenin bitmesine bir maç kala pandemi koşullarından dolayı alt ligler iptal oldu. O dönem ligin en azından ilk devresinin bitirilmesi için kampanyalar yürüttük. Fakat başarılı olamadık. Antalya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu almış olduğu kararla 2019-2020 sezonu iptal edildi. Bu sezon 1. ve 2. Amatör Ligi birleştirme kararı alan federasyon, 4 gruptan ve 32 takımın yarıştığı bir lig kurdu.
Kötü başlangıç…
Bizim için sezon kötü başladı. Geçen yıl kalemizi koruyan oyuncumuz askere gitti. Diğer kalecimiz şehir değiştirdi. Ligin en iyi stoperlerinden olan arkadaşımız ciddi şekilde sakatlandı. Yine ligin en hızlı kanat oyuncularından olan sporcumuz şehir değiştirdi. Geçen sezon gol krallığına oynayan arkadaşımız 12 maçlık bir ceza aldı. Günün sonunda hedefimiz takımı bu sezon ligde tutmaya çalışmak. Son dört takımın düştüğü grubumuzda 10. haftaya girmiş bulunuyoruz.
En önemlisi de bunca kısıtlı imkanlara rağmen bu takımların mücadeleyi bırakmamasını ve sonuna kadar gitmesini takdir ediyor, bütün “Amatör Takımlar” için destek bekliyoruz.
İlgili Yazılar
- Amatör Takımlar: Erzurum 1968 Spor
- Amatör Takımlar: Kepsut Belediye Spor
- Koordinasyon nedir? Nasıl Çalışılmalıdır?
Amatör Takımlar: 1966 Akrep Spor
Güncel sorunlar, mali krizler, pandemi koşulları… Dolayısıyla bu takımların nasıl mücadele ettiklerini merak ediyor musunuz? İşler nasıl ilerliyor ve destek alınıyor mu? Tüm bu konuları konuşacağımız, 1966 Akrep Spor röportajımız sizlerle:
Takımın uyumunu nasıl yakalıyorsunuz?
- Biz bir ilçe takımı sayılırız. Her ne kadar bağlı bulunduğumuz Antalya’nın Kepez ilçesinin nüfusu yarım milyonu geçse de amatör futbola ilgilisi olan gençlerle bir şekilde yan yana geliyoruz. Bu genellikle halı saha organizasyonları ya da ikili ilişkiler üzerinden yürüyor. Bazen buna sosyal medya aracı oluyor. Takımımızda oynayan arkadaşlardan biri başka bir arkadaşını idmana getiriyor. Biz ona bakıyoruz o bizi tartıyor. Biz yeteneklerine göre futbolcu adayları da bizim anlayışımıza göre takıma dahil oluyor yada olmuyor. Ama genel olarak takım içindeki uyumu mahalle kültürü ve arkadaşlığı üzerinden inşa ediyoruz. İçinde bulunduğumuz sezona kadar takım içinde yarattığımız abi kültürünü bu sezon sonlandırdık. Genç, dinamik, hırslı ve birbiri üzerinde tahakküm geliştirmeyen bir takım kurma hedefindeyiz. Kısacası semtte biz 40 kişiyiz birbirimizi iyi biliriz.
Genel olarak tercih ettiğiniz diziliş nedir?
- Takım dizilişini genellikle 4-2-3-1 şeklinde oluşturuyoruz.
Her takımın bir karakteri vardır. Siz takımın karakterini kısaca nasıl özetlersiniz?
- Biz hem oturduğumuz bölge hem de gelir grubu olarak dezavantajlı durumdayız. Şehrin en yoksul mahallelerinde oturuyoruz. Oyuncu arkadaşların %90’ı 25 yaşın altında ve aktif olarak çalışma hayatında. Dolayısıyla takımın karakterini amatör futbolun emekçi gençleri oluşturuyor. Bu gençler aynı zamanda 2000 yılı sonrası semt kültürünü esir alan madde kullanımına karşı da önemli bir duruş sergiliyor.
Sadece altyapı değil, futboldan uzak kalanlar için de çalışmalarımız var! 1966 Akrep Spor
Altyapı önemseniyor mu ve bununla ilgili çalışmalarınız var mı?
- Bizim kulüp olarak en büyük eksiğimiz alt yaş kategorilerinde mücadele edecek yapıyı inşa edememiş olmamız. Bünyemizde her yıl U19 oynayabilecek 6-7 arkadaşımız var. Fakat onları da Amatör Büyükler Ligi’ne dahil etmeye çalışıyoruz. Burada en büyük sıkıntı arkadaşların doğru düzgün altyapı eğitimleri olmadığı için temel oyun bilgisinden yoksun oluyorlar. Saha içinde diziliş veya organizasyon eksiklerini kapatmak kolay olmuyor. Bizim açımızdan zor kısmı ise aramıza katılan arkadaşların çoğu daha öncesinde amatör futbola dair kötü tecrübeler biriktirmiş veya 2-3yıl süreyle ara vermiş olarak aramıza dahil oluyorlar. Onları tekrar kondisyonlarını toplamalarını ve hedefli, yarışmacı futbola motive etmeye çalıyoruz.
Buradan profesyonel liglere giden oyuncularınız oldu mu?
- Şu an için profesyonel lige doğrudan bizim takımımızdan gönderdiğimiz sporcumuz olmadı. Ama Süper Amatör ve Bölgesel Amatör Ligi’ne giden arkadaşlarımız oldu.
Yöneticilerin duruma el atması gerek!
Pandemi süreci kulübü nasıl etkiledi?
- Pandemi tüm kulüpler gibi bizi de olumsuz yönde etkiledi. Üçüncü sezonumuzda iyi bir jenerasyon yakalamıştık. Antalya 2. amatör merkez grupta namağlup lider konumdayken ligin ilk devresinin bitmesine bir hafta kala ligler tatil sonrasında iptal edildi. Altı haftalık periyotta kalemizde sadece bir gol görmüştük ve 18 puanla liderdik. Sonrasında futboldan uzak kaldığımız 1.5 yıla yakın süre zarfında hem takımımızda önemli oyuncuları kaybettik hem de kondisyon olarak çok geriye gittik. Ayrıca Antalya’da geçen sezon lige katılan veya katılmayan bütün takımlar bir üst lige yükseltildi ve takım olarak hakkımız yendi.
Pandeminin kulübün geleceğine ve hedeflerine bir etkisi oldu mu?
- Aslında bu sorunun cevabı bir önceki soruda kısaca değinmiştim. Bir anda Antalya’da daha önce adı bilinmeyen takımlar ortaya çıktı. Üç veya daha fazla sezon 2. ligde mücadele eden bizim gibi takımların yanına bir çok yeni takım eklendi. Bu takımların arasında maddi olarak güçlü olanlar avantajlı konuma geçtiler. Kısacası hiç bir sınava girmeden sınıf atlamış oldular. Farklı bir adaletsizlik örneğini alt ligler oynanması yasaklanırken profesyonel ligleri canlı yayınlardan izlerken yaşadık. Amatör kulüplerin geleceği TFF’de veya TASSK’de ki yöneticilerin dudaklarının arasından çıkacak kelimelere bağlı olduğu sürece ilerleme şansımız yok.
Pandemi sürecinde federasyon ve bakanlıktan herhangi bir destek alındı mı, alındıysa ne gibi destekler alındı?
- Herhangi destek alınmadığı gibi bu yıl yine sporcu lisans ücretleri ve saha içi görevli lisans ücretleri alınmaya devam ediyor. En azından pandemi sonrası sezonda kulüpler için dayanılması çok zor süreçte lisans ücretlendirmeleri alınmayabilirdi.
Amacımız bir spor kulübünden fazlası: 1966 Akrep Spor
Kulübün önce kısa vadeli daha sonra uzun vadeli hedefleri var mı? Varsa neler?
- Bir futbol kulübünden fazlasını oluşturmaya çalışıyoruz. Ortak bir yaşam kültürü ve futbol özelinde sporu merkeze alan bir sosyal topluluğuz. Semt kültürünün yozlaşmasını önlemek ve genç arkadaşlarımıza hedefleri doğrultusunda gitmeleri için bir kapı açıyoruz. Futbolun birleştiriciliğine ve toplumsal dayanışmayı artırdığına inanıyoruz. Bu doğrultuda genç sporcu arkadaşlarımıza hem sahanın içinde hem de dışında taktiksel dersler anlatıyoruz. Deneyimlerimizi paylaşıyoruz.
Bu yazı serimizde yer alan ve yer almaya devam edecek bütün takımların ortak bir sorunu var: “Destek yok!” Bizler bu projenin oluşumunda tamamen takımları tanıtabilmek ve bir nebze olsun seslerini duyurabilmek için çalışıyoruz. Ulaşabildiğimiz bütün takımlar hakkında yazılar yazmak istiyoruz ve desteğinizi bekliyoruz. Bir başka amatör takımda görüşmek üzere!
TFF profili: [1]