Amatör Takımlar: Erzurum 1968 Spor
“Amatör Takımlar” isimli projemizin ikinci takımı Erzurum 1968 Spor oldu. Bu seride sizleri neler bekliyor? Öncelikle Amatör takımlar futbola giriş ve oyuncu yetiştirme bakımından ülkemizde önemli bir konuma sahip. Bununla birlikte zorluğu da en üst düzeyde olan liglerimiz amatör liglerdir. Çünkü gerek bütçe olsun, gelen sponsorlar olsun destek almak oldukça zor bir durum. Kulüpler bu zorlu şartlarda mücadele etmek zorunda kalıyor. Şimdi ise rotamız Doğu Anadolu Bölgesi ilimiz Erzurum’da.
Erzurum 1968 Spor nasıl bir kulüptür?
Muharrem Aydın, yıllarca amatör liglerde futbol oynamıştır. Şimdi ise kulüp yönetiminde yer almaktadır. Gençlere, takımın hocalarına yardımları ve teşvikleriyle kulüp için yoğun bir çalışma içindedir. Amatör futbolun ruhunu önce sahada şimdi ise saha kenarında yaşatmaktadır. Kendisine ve tüm Erzurum 1968 Spor’a teşekkürler diyoruz.
Kulübün yardımcı antrenörlüğünü yapan hem de bu yazıya büyük destek veren Mustafa Özdemir’den bahsedelim:
Öncelikle bize kısaca kendinizden ve takımınızdan bahseder misiniz?
- Ben Mustafa Özdemir. Yıllarca memleketim Erzurum’da futbol oynadım fakat üniversite dolayısı ile Rize’ye gitmem gerekti. Son sınıfta antrenör lisansı için açılan kursa kabul aldım ve başarılı bir şekilde kursu tamamladım. Erzurum 1968 Spor ile de memleketime geri döndükten sonra yollarımız kesişti. Takımımız 2015 yılında kurulmuştur. Yer yer amatör ligde play-off grubuna kalma başarısı göstermiş bir takımdır. Benimle beraber Serkan Deniz, (teknik sorumlumuz) olmak üzere iki kişilik minik bir ekibimiz var. Elbette yöneticilerimiz Hakan Buzdağlı, Kayhan Piyi ve de kulübe ilk geldiğim günden beri desteğini eksik etmeyen çok sevgili abim Muharrem Aydın başkanımı es geçmemek gerekir. Takımımız şu an içerisinde Erzurum amatör küme grubunda tekrardan play-off mücadelesi hakkını ligin bitimine iki müsabaka kala garantilemiş durumda. Grubumuz içerisinde en genç takımlardan birisidir. Kadromuz ile bu başarının devamı için her ne kadar Erzurum iklimi ve saha şartlarımız çok elverişli olmasa da yönetim-teknik ekip ve de oyuncu kadromuzun isteği ile play-off grubunda da devam ettirip sezonumuzu tamamlamak istiyoruz. Alt yapıda ise U16 Ligi’nde Harb-iş Spor ile oynadığımız müsabaka da 1-1 berabere kaldık. Lakin oynanan baskılı ve istekli oyunumuz kendi alt yapımız için bizi de oldukça heveslendirdi. Arzu isteğimizi artırdı diyebilirim. Bulunduğumuz bölge içerisinde altyapı konusunda pek seçenekleri olan bir takım değiliz açıkçası ama elimizde olanı maksimum seviyede kullanıyoruz diyebilirim.
Teknik sorumlu Serkan Deniz ve yardımcısı Mustafa Özdemir’e sorduk:
Takımın uyumunu nasıl yakalıyorsunuz?
- Bizim için takım uyumunun sağlanması için en büyük etken inanç diyebiliriz. Yönetiminden, teknik ekibe, oyuncusuna hatta malzemecisine kadar herkes mevcut olan hedefe inanmalı. İnanç bizi bir arada tutuyor hedefe olan kilitlenme ve çalışma arzusunu tetikliyor. Böylece herkes aynı hedefe inandığından bireysel olarak da görevlerini biliyor ve yerine getirmek için şevkle çalışıyor.
Genel olarak tercih ettiğiniz diziliş nedir?
- Amatör liglerde genel olarak araları açık takımlar mevcut oluyor ki bizim ligimizde öyle. Maddi olarak büyük paralar harcanan takımlar (Bölgesel Amatör Lig hedefleyen) ve maddi imkanları kısıtlı olan kulüpler. Biz maalesef ikinci seçeneğe örnek bir takımız dolayısı ile taktik konusunda denk takımlara çıktığımız formasyonlarımız farklıyken bizden 2-3 gömlek üstün takımlara çıktığımız formasyon daha farklı olabiliyor. Ama sezon geneline bakarsanız 4-1-4-1 dizilişi bizim hem savunma hem de hücum olarak rahat ettiğimiz benimsediğimiz dizilişimiz diyebiliriz.
Her takımın bir karakteri vardır. Siz takımın karakterini kısaca nasıl özetlersiniz?
- Takımımız kesinlikle karakter olarak istekli ve hedeflerine inançlı diyebilirim. İnanç her takımda olmak zorunda olan bir olgu belki fakat bizde biraz daha fazla diyebilirim. Maçın başlama ve bitiş düdüğü arasında skor ne olursa olsun oyuna olan isteğin ve hedefe olan inancın birleşmesi ile harika mücadeleler veriyoruz. Elbette bu da bir teknik adamın yönetimin takımında görünce mutlu olacağı şeyler.
Editörün Seçtikleri
- Barnsley FC ve 2020-21 Sezonu
- İngiltere ve İskoçya’da Takım Kalıpları: “Wanderers, Rovers, Rangers”
- Liverpool’dan bir takviye: Luis Diaz
Altyapı için destek şart!
Altyapı önemseniyor mu ve bununla ilgili çalışmalarınız var mı?
- Özellikle bu sezonla birlikte altyapı için gayet olumlu adımlar atıldı diyebiliriz. Öncelikle liglere katıldığımız klasmanları çoğalttık. U18 ligi ile başladık sezona ve son haftaların şanssız takımı olmayıp gelen fırsatları değerlendirmiş olsaydık orda da bir play-off oynamış olacaktık. Şimdilerde ise U16 liginin ilk haftasını geride bıraktık ve çok iyi oynadığımız bir müsabakayı 1-1 gibi şanssız bir skor ile tamamladık. Tabii kulüplerin altyapı konusunda destek görmeksizin kendi kendilerine ilerleme çabası ülkemizde pek olumlu getirileri olmuyor. Örneğin; Erzurum’un hava şartlarını ülkede bilmeyen yoktur. Buna Gençlik ve Spor Bakanlığı, TFF’de dahil. Çocuklar -15 hatta -20 derecelerde mecburi antrenmanlar yapıyor. Dolayısı ile hastalık vb. rahatsızlıklar olabiliyor. Bu durum da oyuncu gelişimini etkiliyor fiziki ve psikolojik olarak. Kısaca altyapı ülkemizde sadece maddi olarak neredeyse sıfır olan kulüplerin yapabileceği yatırımlar ile değil bu kurumları idare eden mercilerin ilgi ve alakası ile kalkınabileceği bir gerçektir.
Buradan profesyonel liglere giden oyuncularınız oldu mu?
- Tam profesyonel oyuncu transfer ettik veya yetiştirdik diyemeyiz. Fakat yarı profesyonel olarak BAL ligi için gönderdiğimiz 2-3 arkadaşımız oldu.
Ülkemizi etkisi altına alan salgın, amatör takımları zorladı!
Pandemi süreci kulübü nasıl etkiledi?
- Pandemi süreci ülkenin her alanında etkisini gösterdiği gibi kulübümüzü de fazlası ile olumsuz etkiledi pek tabii. Oyuncuların bir hafta antrenmansız kalması performanslarını olumsuz etkilerken aylarca antrenmansız ve futboldan uzak kalmalarını varın siz hesap edin.
Pandeminin kulübün geleceğine ve hedeflerine bir etkisi oldu mu?
- Kulübümüzün gelecek hakkında veya hedefleri hakkında elbette gecikmeler olması durumunu ortaya çıkardı. Yani iki yıl önce kurulan bir sistemi, hedefi, amacı bizler iki yıl sonrasında uyguluyoruz. Bu da her ne kadar olumlu bakmaya çalışsak dahi bizleri keşke daha erken olsaydı dediğimiz bazı noktalara itmiyor değil.
Pandemi sürecinde federasyon ve bakanlıktan herhangi bir destek alındı mı, alındıysa ne gibi destekler alındı?
- Federasyon veya bakanlık yardımı için aslında şunu söyleyebilirim almadık dersek bunu yalanlayabilirler. Bak bunları yaptık diye fakat yapılan yardımların cılızlığına bakarsanız sizde keşke yapmasaydınız dersiniz.
Alınan bu destekler mali ve sosyal anlamda yeterli miydi?
- Kesinlikle yeterli değil, özellikle Türkiye’de futbolun gelişmesini istiyorsanız en alttaki şartları en üste çekmek zorundasınız. Örneğin bir İngiltere veya bir Almanya alt klasman takımlarına onların ellerinde olan imkanlara bakın ve bizlerle kıyaslayın. Ülkemizde spora verilen değer her kim ne söylerse söylesin içler acısıdır. Maddi anlamda 0 olan kulüplerin çabaları ne kadar yeterli olabilir ki.
Kulübün önce kısa vadeli daha sonra uzun vadeli hedefleri var mı? Varsa neler?
- Kulübümüz öncelikle amatör ligimizde play-off grubuna kalma gibi bir hedefi vardı. Çok şükür ligin bitimine iki müsabaka kala bunu garantiledik. Amatör takımımızda kısa vadeli sonra ki hedefimiz ise play-off grubunu olabildiğince üst sıralarda tamamlamak olacak. Altyapı olarak da hedefimiz minimum seviyede amatör takımımız içerisine katacağımız oyuncular yetiştirmek. Kulübümüzün ileriye dönük en büyük hedefi ise kendi altyapısından yetiştirdiği (öz kaynak) oyuncular ile BAL ligi takımlarından biri olmak diyebilirim.
Erzurum 1968 Spor ‘a Teşekkürler!
“Amatör Takımlar” serimizin bu bölümünde bizlere destek olarak bu yazıyı yazma olanağı gösteren Erzurum 1968 Spor yönetimine teşekkür ederiz. Bizler futbolun içinden gelerek, herkesin bir defa bile olsa semtinin amatör takımını izlediğini biliyoruz. Bir başka amatör takımda görüşmek üzere! TFF profili: [1]