Londra Derbisi: Tottenham – Chelsea(Analiz)
Sezona hızlı başlayıp ilk üç maçını kaybetmeyen Tottenham, evinde Chelsea‘yi ağırlıyor. Haftanın önemli ve kritik maçını sizler için analiz ettik.
Tottenham – Chelsea (MAÇ ÖNÜ)
Thomas Tuchel:
“Momentum yakalamak ve bunu devam ettirebilmek önemlidir fakat bir o kadar zordur. Başarının arkasında zorlu bir çalışma yatıyor. Zihin yapımız bunu devam ettirmek üzerine kurulu. Umarım iyi performansımızı devam ettirir ve kazanabiliriz.”
Tottenham
Rakibi 1-4-3-3 olarak genellikle üçüncü ve ikinci bölgede rakibi karşıladı ama geriden oyun kurmayı seven Chelsea’ye karşı bu çok tehlikelidir. Çünkü rakipte Mount, Havertz ve Lukaku gibi hızlı hücumu iyi oynayabilecek oyuncular var ve bu oyunculara geride boş alan verirseniz sizi çok yıpratırlar. Rakip takım kale vuruşu kullanırken ileride en uçta dizilmeyi tercih etti. Sebebi ise rakipleri geriden oyun kurmasın diye, bunlar güzel reaksiyonlardır. Yenilen golden önce hem Kovacic‘i takip eden yok hem de kazandıkları top sonrası direkt olarak pas hatası yapıyorlar ve gol geliyor iki tane direkt hataları var.
Bu görselde rakibi bir aut sonrası en uçta karşılıyorlar bunun amacı hem topu kazanmak hem rakibin sahipsiz uzun top atmasıdır. Ancak burada Chelsea geriden oyun kurmayı seçtiği için bu görsel ortaya çıkıyor. (Fotoğrafta gözükmeyen bir kişi daha var.) Bu demek oluyor ki 6v8 olarak en uçta karşılama yapıyor. Tottenham pozisyonları güzel, iki kişi eksik baskı yapsalar bile alanı iyi kullanıyor. Fakat bunun geri dönüşleri problemlidir, çünkü her zaman böyle iyi karşılayamazsınız ve rakibe hızlı hücum yani kontra atak verirsiniz.
Bu görselde ise Tottenham rakibi 1-4-3-3 olarak karşılıyor ama burada gördüğünüz gibi kanat bekler ile eşleşen yok. Bu büyük bir problem Chelsea şampiyonlar ligindeki golünü böyle bir pozisyonda atmıştı. Bekten de oyun kuran bir takıma karşı bunu yapmak tehlikeli nede olsa kalenizde hızlı hücum görebilirsiniz. Geriden oyun kurarken Emerson Royal stoperleri üçleyip ve Regulión ise çizgiye indi. Nuno, Son’u santrafora Kane’i ise sola atmış bu biraz şuna benziyor; Kane‘i kanat forvet gibi kullanmak istiyor. Son topu taşıyıp Kane’e iletip gol bulmaya çalışacak ev sahibi, sahada verilen aksiyon bu yöndeydi.. Kendi orta sahalarından hücum için çok iyi bir destek alamadı Tottenham, ekstra koşular ve ekstra paslar atamadılar. Isı haritasına bakarsak Tottenham genellikle sol taraftan gelmeyi istiyordu. 0-2’den sonra hiç reaksiyon veremediler ve rakibin oyununa ayak uydurmaya çalıştılar. Chelsea istediği zaman tempoyu arttırdı istediği zaman indirdi ve Tottenham sadece izlemekle yetindi.
Tavsiyeler
- Liverpool’un Taç Atışı Antrenörü : Thomas Grønnemark
- Lewandowski ve Başarısının Altındaki Sır Ne?
- Futbolda Formasyon Kılavuzları : Diziliş
Chelsea
Rakibi 1-5-2-3 olarak birinci ve ikinci bölgede karşılıyor. Zaman zaman reaksiyon vermek adına kaleci aut kullanırken ileride en uçta diziliyor. Rakibin direkt olarak havadan uzun sahipsiz top atmalarını sağlıyor. Chelsea bize zaman zaman 1-4-4-2 formasyonunu gösteriyor, bir bekin ileri çıkması ile bunu genellikle az yaptılar. Yaptıkları bölge ise kendi yarı sahalarıydı. Attıkları goller ardından rakibi önde karşıladılar. Bazı zamanlar oyuncular o kadar ileride baskı yapıyor ki ikinci golün öncesi Rudiger, rakip kalenin önünde topu çalmaya takım arkadaşına yardım etti. Werner’in oyuna girmesi ile 1-5-3-2‘ye döndü deplasman ekibi ve gösterdiğim yerleri kapadı.
Her yerde yazdığım şey bu! Siz Chelsea’ye önde baskı yaparsanız geri dönüşlerde çok boş alan verirsiniz. Chelsea 2v3 pozisyonlar bulur. Bildiğimiz gibi Chelsea’nin sevdiği bir oyun türü var Tuchel geldiğinden beri. Ön alan baskısı yapan Tottenham geride boşluklar verdi ama Chelsea pozisyonlardan yararlanamadı. Zaman zaman Mount içeri merkeze kayıyor ve kanat bek Azpilicueta o bölgeyi doldurdu ve iki kere böyle pozisyon buldular. Birinci golü duran toptan buldular, bu gol onlar için çok kritik bir gol. Pozisyonsuz bir ilk yarıdan sonra rahatladılar. Rakipleri 4’lü oynadığı için kanat beklerini çok rahat kullanabilirler çünkü onlar ile eşleşen yoktu. İki kanat beki rakip dış hatları kullanıyor üç hücum oyuncusu ise iç hatta yani rakip oyuncularının arasına giriyor. Rakibin bütün hatlarını kullanıp bu organizasyonu ara ara uyguladılar.
Çizilen yerleri Tottenham ara ara kullandı ve her dizilişin pozitif ve negatif dönüşleri vardır. 1-5-2-3 dizilişinin negatif dönüşü, bu beyaz kareler orta saha oyuncularının sağ ve sol alanı çok rahat kullanılıyor ev sahibi bunu ara ara yaptı.
Tottenham – Chelsea (MAÇ SONU)
Nuno Espirito Santo:
“Sahada ters giden birçok şey vardı. Mücadeleci ve güzel bir maç oldu. Daha iyi başlayan, önde pres yapan, rakibe sorun çıkartan bizdik. İkinci yarıda oyun tersine döndü. Problem yaşayan taraf biz olduk. Sonucu kabul etmek zorundayız. Yine de ilk yarı performansımızdan ve yaptıklarımızdan memnunum. Çünkü rakibe problem çıkartmayı ve işleri zorlaştırmayı başarabildik. Oyuncularımızı limitlerine getirmeyi sağladık. Sonuç olarak eksiklerimiz ve geliştirmemiz gerekenler olduğunu biliyoruz.”
Thomas Tuchel:
“İlk 45 dakikada çok tembeldik. Yeteri kadar keskin değildik. Tamamen kötüydük diyemem fakat beklediğim seviyede değildik. Kepa ve Thiago Silva’nın performansları ilk yarı bizi oyunda tuttu. Tottenham derbiye yüksek bir enerji ve istekle gelmişti. Biz sahada yeteneğe dayalı bir performans gösterdik. Ancak bu sadece yetenek değil çalışma etiği ve çabayla da bir aradaydı. İkinci yarıda ise seviye atladık. Daha yüksek çabayla sonuca ulaşmayı bildik.”
Açıklamaların alındığı yere buradan ulaşabilirsiniz.