Heysel Faciası 29 Mayıs 1985
Heysel Faciası, her ne kadar 29 mayıs 1985 tarihinde yaşanmış olsa bile çeşitli kaynaklarda yazan bilgilere göre olay, bir önceki sene yaşanmış “Şampiyon Kulüpler Kupası” finaline dayanıyor. Bir sene önce Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Liverpool Roma’yı uzatmalarda 4-2 geçti.
Finali kaybeden Roma taraftarı İngilizlere saldırmıştı. Heysel faciasının “intikam” fitillerinin o zaman ateşlendiği söyleniyor. Bir sene sonra, Liverpool‘un rakibi başka bir İtalyan takımı olan Juventus olmuştu.
Heysel Faciası nedir?
Olay İngilizlerin saldırısıyla başladı.. Finalin oynanacağı Heysel Stadyumu’nun eski ve yıpranmış bir yapı olduğu söyleniyordu. Üstelik İngilizler maçtan önce stadyum değişikliği talep etmiş ancak UEFA bunu reddetmişti. Kapasitenin üzerinde taraftarlar tribünleri doldurmuştu.
İngilizler, tribünlerin yanından İtalyan taraftarların üzerine koştu, sahanın içine kaçmaya çalışan taraftarlara tel örgüler engel oldu. Daha sonra tribünün duvarlarına tırmanmaya başlayan yüzlerce taraftarı duvar kaldıramadı ve yıkıldı.
Duvar can yaktı ve maç devam etti..
Toplamda 39 kişinin hayatını kaybettiği söyleniyor. İngilizlerse o dönem buna “intikam” demişti. Gazeteci Maurizio Crosetti:
“En kötü şey ölen birini görmek. Daha önce ölen birini görmemiştim, belki ceset görebilirsiniz ancak ölüm anına şahit olmak en kötü şey. Ve aynı zamanda ölen en genç kişiyi hatırlıyorum, 16 yaşında bir genç kız. Bedenini yerde yatarken hatırlıyorum..”
Futbolcuların çoğu sahaya tekrar girmeyi reddetmiş ancak, UEFA’nın baskısıyla oyuncular sahaya çıkıp taraftarsız bir şekilde maçı oynadıklarını söylediler. 85 dakika gecikmeli gelen düdükle oyuncular sahaya çıkmıştı.. Futbolcuların olaylardan etkilendikleri gözlere çarparken, sahada futbol adına seyir zevki yoktu.
Juventus, Michel Platini‘nin penaltıdan attığı golle 1-0 kazanarak kupayı aldı. Juventus kalecisi) Stefano Tacconi:
“Soyunma odasında kimse tam olarak neler yaşandığını bilmiyordu. Fakat ölenler hakkında bilgimiz vardı. Bazı kişiler dört, beş, altı ölü var diyordu; sayısını bilmiyorduk. Maçtan sonra kaç kişi olduğunu öğrenebildik.
Biz oyuncular zafer kutlamaları yüzünden çok eleştirildik, aynı zamanda Juventus taraftarıyla kutlama yapmak için UEFA tarafından zorlandık. Belçikalı organizatörler Liverpool taraftarlarıyla birlikte çıkmamıza izin vermedi.”
Ancak insanlık kaybetti ve holiganizm 39 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Alan Hansen: “O geceden hafızamda bir şey kalmadı. Olayların şokuyla nasıl mücadele ettiğimizi bile bilmiyorum” yorumunu yapmıştır.
Dönemin “Demir Lady” lakaplı başkanı Margaret Thatcher: “Söyleyecek söz yok.. Bunu meşrulaştırmak mümkün değil. Suç tamamen İngiltere’ye ait.”
UEFA’nın Liverpool’a verdiği cezayı az bularak Avrupa’dan süresiz men edilmesini istemiştir. Kararını açıklayan UEFA, Liverpool’a altı, diğer İngiliz kulüplerine ise üç yıl Avrupa’dan men cezası vermiştir. Bu cezayı yetersiz bulan Demir Lady: “Bu hayvanların cezasını ben vereceğim” diyerek, hazır olmadıklarını bildirip cezayı beş yıla çıkartmıştır.
Heysel Faciası, Avrupa stadyumlarındaki standartların iyileştirilmesi açısından bir dönüm noktası olmuştur.
Okumaya devam et:
- Liverpool ve Chelsea’nin Düellosu
- Juventus-Lazio 06/03/2021
- Manchester City – Manchester United 07/03/21