Fenerbahçe – Galatasaray: İstanbul Derbisi

Fenerbahçe – Galatasaray rekabeti Türk futbol tarihinin en büyük derbisi olarak kabul edilmektedir. 1900’lü yılların başında futbolun Osmanlı topraklarında yaygınlaşmasıyla ezeli rekabetin doğusu yaklaşmaktaydı. Futbol daha toy haldeyken bu iki takımın ezeli rekabet izleteceğini kim tahmin ederdi ki?
Galatasaray Spor Kulübü, Ali Sami Yen ve Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından eğitimli Türk gençlerinin futbol oynamasını hedeflemekteydi. Bu uğurda kendilerini geliştirmesi ve uluslararası alanda başarı elde etmesi amacıyla kurulmuştur.
Fenerbahçe Futbol Kulübü, Saint Joseph Lisesi Türkçe öğretmeni Enver (Bey) Yetiker, eski mezunlardan Nuri zade Ziya (Songülen) Bey, Ayetullah Bey, Necip (Okaner) Bey ve Asaf (Beşpınar) Bey ile arkadaşları tarafından 1907 yılının bahar aylarında kurulmuştur.
Galatasaray, sarı-kırmızı renkleri benimserken, Fenerbahçe ise sarı-lacivert renkleri benimsemekteydi. İki kulübünde ana hedefi; yabancı olan takımlara karşı galip gelme isteğiydi. Öyle ki savaş döneminde de bu alanda rakiplerle rekabet etmek ciddi önem arz ediyordu.
İki takım arasındaki ilk resmi karşılaşma 17 Ocak 1909 tarihinde, Union Club Sahası’nda oynandı. Galatasaray bu mücadeleyi 2-0 kazanarak rekabetin ilk zaferini elde etti. Ancak bu sadece bir başlangıçtı; ilerleyen yıllarda bu iki büyük kulüp arasındaki mücadele saha içinde ve dışında büyük bir çekişmeye sahne olacaktı.

İlk takım kadrosu (Galatasaray)
Fenersaray
Fenerbahçe ve Galatasaray 1912 yılında birleşmek için ortak bir bildiri imzaladı. 1912 Balkan Harbi öncesinde yabancı takımlarla maç yapmak adına birleşme kararı aldı. Bildiriyi bizzat iki kulüp başkanı Ali Sami Yen (Galatasaray) ve Mehmet Hulusi Bey (Fenerbahçe) imzaladı.
Bunun üzerine iki başkanın yabancılara karşı ortak mücadele konusunda anlaştıklarını ve tüzüğü bile hazırladıkları iddiası ortaya çıktı. Bu birleşme hiçbir zaman gerçekleşmedi. Ancak her iki takım da yabancılara karşı aynı ruh ve istek ile mücadele etti.
Fenerbahçe – Galatasaray, 1934 yılında Türkiye’ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez maç yaptı. Daha sonra üçüncü maçta “Fenersaray” isimli karma takım kuruldu. Ezeli rakipler aynı isim ve forma altında yabancı takımlarla karşılaştı. Maçta formanın renkleri lacivert, sarı ve kırmızıdan oluşuyordu.

İlk takım kadrosu (Fenerbahçe)
Fenerbahçe – Galatasaray: Ezeli rekabet, ebedi dostluk…
Rekabet her ne kadar önemli olsa da sporda önemli olan tek şey saygıdır. Bu bağlamda iki takımın da birbirleriyle rekabeti kadar gösterdiği saygı da dünya futboluna örnek olmuştur. 116 yıllık rekabet dünya futbolunda kendine yer bulmayı başarmıştır.
Metin Oktay ve Can Bartu
Galatasaray formasıyla zihinlere kazınan, Taçsız Kral Metin Oktay ve Fenerbahçe formasıyla akıllara kazınan Can Bartu… Bu iki isim ezeli rekabete farklı bir boyut getirdi. 1969 yılında futboldan emekli olan Metin Oktay, jubile maçını Fenerbahçe’ye karşı oynamak istedi.
Dönemin Fenerbahçe yöneticisi Eşref Aydın: “Tek bir şartım var. Fenerbahçe kulübü ve taraftarı her zaman sana hayrandı. 10 dakikalığına da olsa Fenerbahçe formasını giyer misin?” diye sorması üzerine Oktay “Şeref duyarım!” karşılığını verdi.
Gerçekten de jübile maçında Oktay ile Bartu formalarını değiştirir. Galatasaray’ın efsanesi Metin Oktay Fenerbahçe, Fenerbahçe’nin efsanesi Can Bartu 10 dakika süreyle Galatasaray forması ile mücadele ederler… Böylelikle Metin Oktay kısa sürede olsa Fenerbahçeli olmuştu..
1957 yılında ise Fenerbahçe’nin Metin Oktay ilgisi oldukça büyüktür. Fenerbahçe ikinci başkanı Müslüm Bağcılar Metin Oktay ile buluşur. Bir çek uzatır ve “Rakamı sen yaz Metin… Yeter ki Fenerbahçe forması giy!” Oktay’ın cevabı: “Bizi sevenleri üzmeyelim baba, bizi sevenlere ihanet etmeyelim.” olur…
Şimdilerde futbolun tamamen ticaret olduğunu ele alırsak; geçmiş dönemde ruh ve inancın ne kadar kuvvetli olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla taraftarlık ve holiganlık günümüzde her ne kadar şiddetli duruma gelse de rekabet ve saygı unutulmaması gereken önemli unsurdur.
Fenerbahçe – Galatasaray Derbi Skorları
Özel maç, İstanbul Ligi, Takım bayramları dahil olmak üzere 1909 ve 1913 yılları arasında oynanan derbi maçlarının hepsini Galatasaray kazanmıştır. En önemlisi de bu sekiz maçlık serüvende Fenerbahçe rakibine bir gol dahi atamamıştır. 4 Ocak 1914 yılında İstanbul Ligi’nde Fenerbahçe ilk derbi galibiyetini 4-2’lik skorla kazanmıştır.
Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (1911)
İstanbul’da çok şiddetli lodos yaşandığı ve deniz seferlerinin aksadığı bir günde oynanacaktı. “İstanbul Ligi” maçına Galatasaray 6, Fenerbahçe 10 kişilik kadrolarla çıkmıştır. Maçın onuncu dakikasında Küçük Ali (Tümay) (Galatasaray) yetişerek oyuna girmiştir.
İlk devrenin ortalarında Fenerbahçe kalecisi Ali Said sakatlanarak oyundan çıkmıştır. Maçın geri kalan kısmında Fenerbahçeli oyuncular sırayla kaleye geçmiştir. Ancak maç sonunda Galatasaray’ın 7, Fenerbahçe’nin 9 kişi tamamladığı, hakemi bilinmeyen bu maçı Galatasaray kazanmıştır.
Fenerbahçe 0-6 Galatasaray (1913)
O zamanki adı Union Club sahasında oynanan maçı Galatasaray 0-6 kazanmıştır.
Fenerbahçe 6-1 Galatasaray (1936)
1936 yılında İstanbul Ligi kapsamında oynanan maçı Fenerbahçe, Şaban Topkanlı (2), Naci Bastoncu, Niyazi Sel, Ali Rıza Tansı ve Esat Kaner’in golleriyle 6-0 kazanmıştır.
Fenerbahçe 0-5 Galatasaray (1942)
1942 yılında İstabul Kupası finalinde, 8 bin kişinin izlediği maçı Galatasaray Hikmet Ebcim (2), Gündüz Kılıç (2) ve Cemil Erlertürk’ün golleriyle 5-0 kazanarak şampiyon olmuştur.
Fenerbahçe 0-5 Galatasaray (1960)
1960 yılında Türkiye Ligi’nde oynanan maçta Galatasaray, Fenerbahçe’yi deplasmanda Metin Oktay (4) ve Bahri Altıntabak’ın golleriyle 5-0 yenmiştir. Böylelikle Metin Oktay, Galatasaray – Fenerbahçe derbilerinde bir müsabakada dört gol atan üçüncü futbolcu olarak tarihe geçmiştir.
Büyük rekabet Süper Lig’de devam etti!
Fenerbahçe 6-1 Galatasaray (1976)
1976 yılında Deprem Kupası adıyla oynanan maçta Fenerbahçe Galatasaray’ı Cemil Turan (3), Ömer Kaner (2) ve Engin Verel’in golleriyle 6-1 yenerek kupanın sahibi olmuştur.
Fenerbahçe 5-0 Galatasaray (1980)
1980 yılında TSYD Kupası finalinde oynanan maçta Fenerbahçe Galatasaray’ı Selçuk Yula (2), Ali Kemal Denizci, Raşit Çetiner ve Mustafa Arabacıbaşı’nın golleriyle 5-0 yenerek kupanın sahibi olmuştur.
Fenerbahçe 6-0 Galatasaray (6 Kasım 2002)
6 Kasım 2002’de Şükrü Saraçoğlu’nda oynanan derbi maçında Fenerbahçe ezeli rakibi Galatasaray’ı Serhat Akın (2) Tuncay Şanlı, Ariel Ortega, Ceyhun Eriş ve Ümit Özat’ın golleriyle 6-0 yenerek tarihe bir skora imza atmıştır.
Galatasaray 5-1 Fenerbahçe (2005)
2005 yılında Türkiye Kupası finalinde oynanan maçta Galatasaray Fenerbahçe’yi 5-1 yendi. Böylelikle tarihi bir galibiyete imza atmış ve kupayı müzesine götürmüştür.
Fenerbahçe – Galatasaray Rekabeti
İki takımın başarı olarak kendinden söz ettirmesiyle rekabetin boyutu her geçen gün daha da artmaktadır. En önemlisi de bir taraftan sarı-kırmızı, diğer taraftan sarı-lacivert sesleri yükseliyor. Skorlar, kupalar, kazanımlar ne olursa olsun yıllar geçtikçe büyüyen rekabet futbolun birleştirici gücünü ortaya çıkarıyor. Diğer bir şekilde ezeli rekabet, ebedi dostluk…
Okumaya devam et:
Diğer sporları okumak için: