Londra takımlarının taraftar kitleleri ve kökenleri!
Londra, içinde barındırdığı onlarca tarihi futbol kulübü ile dünya futbolunun en önemli şehirlerinden biridir. Kulüpler, hangi kesimleri temsil ediyor? En önemlisi de taraftar kitleleri nasıl?
Londra takımlarının taraftar kitleleri ve kökenleri!
Jack London’ın Uçurum İnsanları kitabına göre Londra; futbolun filizlendiği yıllarda, 19. yy sonlarında, bölgeler arası gelir uçurumu yaşıyordu. Öyle ki, Doğu Londra’nın bazı bölgelerinin koşulları serflikten beterdi. Bu durum da takımların kitlelerinin çehresini belirledi. Birçok takım, kuruldukları bölgelerle ilgili olarak farklı sosyoekonomik tabakalardan gelen kitlelerle özdeşleşti.
Londra’nın hangi takımları kitlelerle özdeşleşti?
Tottenham Hotspur: İsmini Londra’nın kuzeyindeki Tottenham bölgesinden alan bu takım, orta sınıf ve zengin kesimlerden destek çekmektedir. Ayrıca Yahudi mahallesine yakın olduğundan, Tottenham’ın çok ciddi sayıda Yahudi taraftarı vardır.
Fulham: Londra’nın batısındaki bir bölgeden adını alan Fulham, Tottenham gibi genellikle varlıklı kesimleri Craven Cottage’a çeker. Fulham taraftarı, holiganlık olaylarından uzak durması ile bilinir. Bu yüzden genellikle diğer taraftarlarca “zayıf taraftar” olarak görülürler.
Millwall FC: İsmini Londra’nın güneydoğusundaki bir bölgeden alan Millwall ise işçi takımdır. Taraftarları holiganlık ve aşırı sağ siyasete olan yakınlığı ile tanınmaktadır. Özellikle 1980’lerde Avrupa’nın en korkulan taraftar grubu; Millwall’a ait olan “Bushwackers” holiganlarıydı.
West Ham United: Londra’nın doğusundaki Newham’ı temsil eder. Tersane işçilerinin takımıdır. Millwall ile sert rekabetlere giren Premier Lig ekibinin taraftarları, aksi politikalara rağmen hala işçi sınıfı köklerini korumaktadır.
Chelsea: Kesimler arası net bir ayrım söz konusu olmasa da Chelsea’ye değinmeden olmaz. Bir başka Batı Londra takımı olan ve adını bir bölgeden alan Chelsea, genellikle orta sınıftan destek toplar. İşçi sınıfından da destek görür. Tarihte sık sık aşırı sağcılar ile yakınlık kurdukları söylenir.
Dulwich Hamlet: Altıncı ligde mücadele eden ve adını East Dulwich bölgesinden alan güneydoğu Londra ekibi Dulwich Hamlet ise belki de tüm İngiltere’de aşırı sol ile ilişkilendirilen tek takımdır.
Arsenal: Güneydoğu Londra’daki Woolwich’te kurulan Arsenal, cephane işçilerinin takımıdır. Ancak 20. yüzyıl başlarında stadyumlarının yakılması nedeniyle kuzeydeki Islington’a geçmiştir. Bu, taraftar kitlesini işçi sınıfından daha homojen bir yapıya büründürmüştür. Woolwich’ten kuzeye taşınmaları sonucunda kuzeyin takımı olan Tottenham ile rekabetleri başlamıştır.
Londra’da; Queen’s Park Rangers, Crystal Palace, Leyton Orient, Watford, Charlton Athletic, Wimbledon ve Brentford gibi çok önemli takımlar mevcut. Ancak onlar; tarihin hiçbir döneminde desteği belirgin şekilde herhangi bir kesimden almadılar.
Okumaya devam et:
- İngiltere neden Üç Aslan sembolünü kullanıyor?
- İsim değiştiren futbol kulüpleri!
- Athletic Bilbao ve Bask Kültürü: “İthalata gerek yok.”