Türkiye, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC)’de Olsaydı Ne olurdu?
“Türkiye, UEFA yerine AFC ‘de olsaydı ne olurdu? Artıları-eksileri ne olurdu? Hangisi daha yararlı olurdu?”
Öncelikle Türkiye’nin hangi kıtaya daha yakın olduğuna bakalım. Türkiye, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan bir köprü görevindedir ve Avrasya ülkelerinin merkezi konumundadır. Dünyanın göz bebeklerinden Boğaziçi, bu iki kıtanın seperatörü gibidir. Türkiye, toprakları bakımından %3 Avrupa, %97 ise Asya’dadır. Avrupa’da sadece Trakya bölgesi olarak da bilinen Edirne-Kırklareli-Tekirdağ üçlüsünün yanı sıra, İstanbul’un Avrupa Yakası da bulunmaktadır. Bunlar haricindekiler ise Asya toprağıdır. Bunun dışında Türkler’in kökeni Orta Asya’ya dayanır ve dünyanın %65’e yakınının anadil olarak konuştukları Hint-Avrupa dil ailesi mensubu dillerden birini konuşmaz. Türkçe, Asya kökenli Ural-Altay dil ailesinin bir mensubudur.
Bizim dışımızda, Avrupa’daki Macarlar ve Finler de Ural-Altay dil ailesi mensubu dilleri konuşurlar. Bir başka örnek ise; Türkiye, UEFA‘da olsa bile bir AB ülkesi değil. UEFA üyesi birçok AB ülkesi olsa dahi, İsrail, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan bunlardan bazıları, UEFA üyesi çoğu ülke AB ülkesidir. AB örneğine benzer bir örnek ise, çok tartışmalı olan “Türkiye Ortadoğu’da mı?” sorusudur. Burada “Türkiye Ortadoğu’da mı?” tartışması yapmayacağım. Sadece şu ki, Ortadoğu’da Asya’dır. Türkiye’nin hangi kıtaya yakın olduğu konusunda bilgi verdikten sonra şimdi biraz AFC‘ye bakalım. Asya Futbol Konfederasyonu, kısa adıyla AFC, Asya’da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 1954’te Filipinler’in Manila kentinde kurulan kuruluşun bugünkü genel merkezi Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dadır. Kulüpler düzeyinde AFC Şampiyonlar Ligi’ni düzenler. AFC’ye üye 47 üye vardır ve bu 47 ülke 4 bölgeye ayrılır.
Orta ve Güney Asya
- Afganistan
- Bangladeş
- Bhutan
- Hindistan
- Kırgızistan
- Maldivler
- Nepal
- Özbekistan
- Pakistan
- Sri Lanka
- Tacikistan
- Türkmenistan
Doğu Asya
- Çin
- Guam
- Güney Kore
- Hong Kong
- Japonya
- Kuzey Kore
- Makao
- Moğolistan
- Kuzey Mariana Adaları (Yarım Üye)
Güneydoğu Asya ve Avustralya
- Avustralya
- Brunei
- Doğu Timor
- Endonezya
- Filipinler
- Kamboçya
- Laos
- Malezya
- Myanmar
- Singapur
- Tayland
- Tayvan
- Vietnam
Batı Asya
- Bahreyn
- BAE
- Filistin
- Irak
- İran
- Katar
- Kuveyt
- Lübnan
- Suriye
- Suudi Arabistan
- Umman
- Ürdün
- Yemen
Tavsiyeler
- Wolverhampton – Tottenham: Analiz (22/08/2021)
- Fransa Ligue 1’de neler oluyor?
- Stefan Kuntz ve Oyun Anlayışı
Eski üyeler
İsrail: 1974’e kadar AFC üyesiydi. AFC kurulunda Kuveyt’in sunduğu taslak oylamaya açıldı ve bu sonuçla İsrail AFC’den ihraç edildi. 1994 yılında UEFA üyesi oldu.
Kazakistan: 1993 yılında bağımsız olan Kazakistan, 2002Ede UEFA’ya katıldı.
Yeni Zelanda: AFC’den 1964 yılında ayrılan Yeni Zelanda, 1966’da Okyanusya Futbol Federasyonu’nu (OFC) kurdu.
AFC Şampiyonlar Ligi (ACL)
AFC Şampiyonlar Ligi, 2002-03 sezonunda (Asya Kulüpler Şampiyonası ile Asya Kupa Galipleri Kupası’nın bir karışımı) başlayan ve her ülkenin en iyi 1-4 takımını bir araya getiren bir turnuvadır. Takımların sayısı o ülkenin AFC sıralamasına bağlıdır ve sıralamalar yükseltilebilir veya düşürülebilir. Bunların yanında, alt yaş kategorilerinde ACL, Futsal ACL ve Kadın ACL de bulunmaktadır. ACL hakkında daha fazla bilgi.
Milli Takım
Milli takımımız açısından, özellikle Dünya Kupası elemeleri adına, çok daha rahat eleme turları oynardık. Bununda sebebi, Asya’dan Dünya Kupası’na 4 veya 5 takım gidiyor ki, şu anda AFC listesindeki 1. ile 4. sıra arasında bulunan o 4 takım genellikle Dünya Kupası’nda boy gösteriyor. Eğer biz AFC’de olsaydık, hem Milli Takım ve kulüpler bazında müsabakalardan alınan galibiyet sayısı artacağından FIFA sıralamamız da artacağı için garanti ilk 3 sırada yer alırdık.
Takımlarımıza ne olurdu?
ACL’de takımların müsabakaları Doğu Asya ve Batı Asya olarak ayrılır. Batı Asya’da Batı Asya Futbol Federasyonu, geri kalanları ise Doğu Asya’da. Sadece ACL final maçında bir doğu ve bir batı takımı karşılaşıyor. Eğer biz AFC’de olsaydık, kesinlikle az önce de söylediğim gibi, Batı Asya’da olurduk. Fakat şunu da göz önünde bulundurmamız lazım ki, Asya Şampiyonlar ligi finalinin yalnızca yaklaşık 500 – 700 milyon izlendiği tahmin ediliyor. Asya nüfusu Avrupa nüfusunun yaklaşık 6 katı, aynı zamanda UEFA Şampiyonlar Ligi’nin 2 milyar izlendiği tahmin ediliyor. Kısacası, eğer bir kulüp kıtalararası veya uluslararası arenada adından söz ettirmek istiyorsa UEFA Şampiyonlar ligi UCL veya UEFA Avrupa Ligi UEL’de oynamalı. Bu sonuçla eğer kulüplerimiz Asya’da müsabakalarına devam edecekse; kulüplerimizin yayın gelirini, özellikle kıtalararası müsabaka geliri ve UEFA’dan alığı birçok maç bonusundan kesilmesi anlamına gelir.
Sonuç: AFC
Sonuç olarak, ülkemizin hangi kıtanın federasyonunda oynaması gerektiğine TFF karar veriyor. Çıkardığımız verilerden yola çıkarsak “kesinlikle” AFC üyesi olmamız gerekiyor. Ancak, kulüp yönetimlerimiz ve TFF yönetimlerimizin yaptığı gereksiz harcamaları doğrultusunda tek çıkış kapıları UEFA gelirleri olduğu için, hem TFF (milli takım değil, federasyon) hem de kulüplerimiz için UEFA daha mantıklı gözüküyor.