Mattia Binotto Ferrari’den ayrıldı!
Mattia Binotto Ferrari ile bir ayrılığın eşiğindeydi… Peki Ferrari ve Binotto için ayrılığın nedenleri ve sezonun kırılma anları nelerdi?
Mattia Binotto Ferrari’den ayrıldı!
Scuderia Ferrari, yaptığı açıklamayla takım patronu Mattia Binotto ile yolların ayrılacağını açıkladı. Mattia Binotto, Maurizio Arrivabene ile yolların ayrılmasının ardından 2019’un başında Ferrari’nin yeni takım patronu olmuştu. Önce bu ayrılığın ana nedenlerine bakalım, sonra da Ferrari ve Binotto için sezonun kırılma anlarını inceleyelim.
Dayanıklılık
Ferrari sezona üç yarışta iki galibiyetle bomba gibi girse de, sezonun altıncı yarışı olan İspanya Grand Prix’inden itibaren birçok kez dayanıklılık problemleriyle baş başa kaldı. Bu da Ferrari’nin önce şampiyonadaki liderliğini de kaybetmesine, sonra da şampiyonadan kopmasına neden oldu. Takım patronu Mattia Binotto, dayanıklılık endişeleri nedeniyle motor performansını düşürdüklerini itiraf etmişti.
Strateji Hataları
Inaki Rueda’nın liderliğini yaptığı Ferrari strateji ekibi başta Monaco olmak üzere Büyük Britanya, Fransa, Macaristan, Brezilya gibi yerlerde büyük strateji hataları yaptı. Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Bu nedenle hatalar silsilesi az kalsın Ferrari’nin takımlar şampiyonasında Mercedes’e geçilmesine neden oluyordu.
Pit-Stop Hataları
Ferrari pit ekibi Hollanda’da Carlos Sainz’ın bir tekerleğini takmayı unuttu, bijon tabancasını neredeyse pit yolunun üzerine doğru attılar. Bu seviyelerde bu hataları yapamazsınız.
Yarış Temposu
Tek turda sezonun genelinde en hızlı olan Ferrari, bu hızını genellikle yarışa taşıyamadı. Kırmızılar, “pazar günü lastiklerini” verimli şekilde kullanamadı, sezonun ikinci yarısında Mercedes’in de gerisinde kaldı.
Umut
4 somut nedene değindikten sonra bir de soyut nedene değinelim; 14 yıldır şampiyon olamamış bir takımda umutları bu kadar yükseltirseniz hayal kırıklığı da çok büyük olur. En önemlisi de Ferrari, sezona bu kadar yüksek perdeden girmese belki de bu kadar çok tepki almayacaktı.
Mattia Binotto ve Ferrari Karnesi (2022)
İspanya
Charles Leclerc 27.turda mekanik arızayla yarış dışı kaldı. Ferrari’nin dayanıklılık problemleri ilk kez burada ortaya çıktı.
Monaco
Monaco pole pozisyonundan kalkanların çok rahat bir şekilde yarış kazandığı, neredeyse hiç geçiş izleyemediğimiz sıkıcı pistlerden biri. Ferrari strateji ekibi yağmurlu havada Leclerc’i 3 turda 2 kez pite aldı, yarışa pole pozisyonundan başlayan Leclerc podyumun dışında kaldı, Ferrari olası bir dubleyi kaçırdı.
Azerbaycan
Azerbaycan GP, Ferrari’nin dayanıklılık sorunlarının en yüksek seviyeye çıktığı yarış haftasıydı. Sainz ve Leclerc 9 tur arayla mekanik arızayla yarış dışı kaldı.
Büyük Britanya
Yarışı lider olarak sürdüren Leclerc 39. turda çıkan güvenlik aracı periyodunda pite alınmadı, Monakolu isim lider bitireceği yarışı podyumun dışında tamamladı.
Fransa
Fransa’da yarış günü hem pilot hatası bakımından, hem de strateji bakımından Tifosiler için kabus gibiydi. Charles Leclerc, 18. turda son sektörde yaptığı hatayla kendini bariyerlerde buldu ve yarışa veda etti. 19. turda Carlos Sainz yaptığı pit-stop’tan sonra güvensiz şekilde piste girdi ve 5 saniye ceza aldı. 41. turda Sainz pit için komut aldı ancak Sainz pite girmek istemedi. 43. turda pite girdi ve piste 9. olarak döndü. Fransa’da Leclerc ve Ferrari için şampiyonluk umutları büyük ölçüde sona erdi. Önemli olan bir konu da pilotların artık pit duvarının verdiği kararlara güvenmemesiydi.
Macaristan
Macaristan’da yarış günü pist sıcaklığı 26 dereceydi. Lastik ısıtma sorunlarının olacağı yazarlar tarafından bile tahmin buldu ama Ferrari pit ekibi bunu öngöremedi. Leclerc’e soğuk pist şartlarında sert hamur taktılar. Leclerc’de haliyle lastiklerini çalıştıramadı. Tifosiler yarışı izlerken acaba ne zaman hata yapacağız diye bekliyordu. Bu yarışın önemi; Ferrari’deki tek sorunun strateji hataları olmadığını gösteriyordu. Dolayısıyla strateji ekibinde önemli ölçüde liyakat sorunu olduğu da göz önüne çıktı.
İtalya
Leclerc’i 13. turda sanal güvenlik aracı periyodu sona ererken pite çağırdılar. Asıl garip olan şey; Ferrari strateji ekibinin başında olan Inaki Rueda’nın hata yaptıklarını düşünmemesiydi.
Mattia Binotto kimdir?
3 Kasım 1969’da Lozan’da İtalyan bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Mattia Binotto, İsviçre’de büyüdü. 1994 yılında Lozan Politeknik’ten Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Ardından Modena Üniversitesi ve Reggio Emilia’da DIEF’te (Enzo Ferrari mühendislik bölümü) Otomobil Mühendisliği Yüksek Lisansı yaptı.
1995 yılında test ekibinde motor mühendisi olarak Scuderia Ferrari’ye katıldı. 1997’den 2003’e kadar, Luca di Montezemolo’nun Başkan ve Jean Todt’un Takım Patronu olduğu çok başarılı Schumacher döneminde Formula 1 yarış takımında mühendis olarak çalıştı. 2004 yılında yarış takımı için pist kenarı Motor Departmanı başkanı oldu. 2007’den itibaren Güç Ünitesi operasyonlarından sorumlu oldu.
2013 yılında Motor ve Elektronik departmanı başkan yardımcılığına geçti. Güç Ünitesi Operasyon Direktörü olarak devam etti. 27 Temmuz 2016 tarihinde Scuderia Ferrari’nin Baş Teknik Sorumlusu görevini devraldı. 7 Ocak 2019’dan bu yana Gestione Sportiva’nın Genel Müdürü ve Scuderia Ferrari Takım Patronu görevlerini üstlendi.
Peki şimdi ne olacak?
28 yıldır Ferrari takımının içinde olan Mattia Binotto ile 31 Aralık’ta yollar ayrılıyor. Binotto’dan boşalan koltuk için en güçlü aday Alfa Romeo takım patronu Frédéric Vasseur. Binotto döneminde Scuderia Ferrari 4 yılda toplam 7 galibiyet aldı, iki yıl üst üste sıfır çekti. Binotto evi gibi gördüğü Marenello’ya veda ederken, Ferrari için yeni bir dönem başlıyor.
Okumaya devam et:
- Halo nedir? Formula 1’de hayat kurtaran teknoloji!
- Hannah Schmitz: Yarış kazandıran kadın!
- Formula 1 pilotu olmak neden zordur?