Dünya Kupası: A Grubu Analizi
Dünya Kupası: A Grubu; acısıyla, tatlısıyla, kazalarıyla ve parasıyla geldi çattı. Bu sene Katar’da düzenlenen Dünya Kupası A Grubu bizlere neler gösterdi? Hangi takımlar sürpriz yaptı? En önemlisi de, düşenlerin ve çıkanların garanti olmadığı bir grup aşaması analizi sizleri bekliyor…
Dünya Kupası: A Grubu Analizi
Her Dünya Kupası’nda olduğu gibi, ev sahibi ülkenin açılış maçıyla turnuva hızlı bir şekilde başladı. Katar-Ekvador karşılaşmasında konuk takım oyuncusu Enner Valencia, hızlı bir gol buldu. VAR’a takılan gol, değer kazanmadı ve iptal oldu. Çok geçmeden yine sahne alan Valencia, 16 ve 31′ dakikalarda iki gol bularak takımına galibiyeti getirdi. Bir puanın dahi çok önemli olduğu bu turnuva da Katar; açılış maçını kaybeden, grubu 0 puanla son sırada bitiren ilk ev sahibi ülke oldu.
Ekvador genellikle kanatları kullanarak ataklar denedi. Nitekim buldukları ikinci gol de sağ kanattan açılan orta ile geldi. Katar, sık sık savunma zafiyeti olduğunu belli etti ve rakip takım bunu tam anlamıyla kullanmaktan çekinmedi. Katar, genellikle kontralar denese de başarılı bir sonuç alamadı. Kaleyi denedikleri şutları da ağlarla buluşmadı. Böylelikle paranın gol atamayacağını Johan Cruyff sağlamasıyla yeniden hatırladık.
Katar – Senegal
İlk maçın aksine sahada futbol adına umut vaad eden bir Katar izledik. Sık sık şut deneseler de kaleyi bulan toplamda üç şutları vardı. Senal ise hücum anlamında hiç sıkıntı çekmedi. Genellikle içeriye orta kesmeyi ve uzun boylu bitiricileri ile gol aradılar. Ancak zaman zaman merkezde Katar savunmasının eksikliğini görerek bölge hücumunu iyi yaptılar. Katar savunmasının ceza sahası içinde yaptığı büyük hata kalelerinde gol görmelerine neden oldu.
Duran toplarda da üstünlüğünü gösteren Senegal, ikinci golünü de köşe vuruşundan buldu. Altı pas üzerinde Alanyasporlu Diedhiou takımının ikinci golünü kaydetti. 2-0’dan sonra oyunu soğutmaya çalışan Senegal, beklenmedik bir baskı yedi. Kenar bölgelerden savunmayı delen Katar, üçüncü bölgede topu merkeze taşıdı. Üçüncü bölgeye kadar inip sadece şut çekme imkanı buldular. İlk defa kenar organizasyonuyla gelen Katar, DK tarihinde ilk golünü Mohammed Muntari ile buldu.
Katar, duran toplar ve merkezden gelip üçüncü bölgeden şut denemekten başka pozisyon bulamadı. Nitekim son dakikalarda sağ kenardan gelen Senegal, savunma boşluğu görüp üçüncü golü bularak maçı noktaladı. Böylelikle ev sahibi Katar, ikinci maçında sadece kupa tarihinin ilk golünü atmakla yetindi. Oyun anlamında gelişim gösterseler de galibiyet hala epey uzakta duruyor.
Katar – Hollanda
İlk maçtan neredeyse farksız bir senaryo sergileyen ev sahibi ülke, kupa tarihinin en kötü sonuçlarını elde etti. (Ev sahibi ülke olarak.) İlk iki maçında da üretkenlik anlamında sıkıntı çeken Hollanda, bu maçta perdeyi çok erken açtı. Genellikle baskı yapmadan paslı bir oyun tercih etti. Gakpo, beklenmeyen yerlerde yaptığı sürprizlerle ilk maçta yıldızlaştı. Bu maçta da sahne alan Hollandalı, takımının ilk golünü kaydetti.
Katar, organizasyon olarak herhangi bir varlık gösteremedi. En önemlisi de Hollanda’nın yaptığı pas sayısının yarısında kaldı. Atak girişiminde de Hollanda yine istatistiklerini ikiye katladı. Ev sahibi Katar, bu maçı da kaybetmesiyle sıfır puan ve tek golle turnuvaya veda etti. Dolayısıyla 2022 Dünya Kupası, bir kez daha endüstriyel futbolun gerçek futbolun önüne geçemeyeceğini gösterdi.
Senegal – Hollanda
Üretkenlik anlamında en kısır geçen maçlardan biri Senegal – Hollanda karşılaşması oldu. İki takım da neredeyse hatasız oynamaya çalıştı. Hollanda’nın hücum eksiklikleri ve bitirici bir hamlesi olmadığından atakları olumsuz bitti. Senegal, Hollanda’nın aksine daha çok pozisyona giren ve şut çeken taraf oldu. Fakat, çekilen 11 şutun 4 tanesi kaleyi buldu.
Hollanda, ağırlıklı olarak üçüncü bölge baskısı yaparak ve paslı oyun tercih etti. Derin savunmaya karşı zaman zaman kenar hücumları denendi ama fayda sağlamadı. Senegal, top rakipteyken sıkı bir savunma anlayışını benimsedi. Ancak hücuma geçtiğinde takım boyunu genişletip, oyunu kenar bölgelere de aktarmayı başardılar. Yine de gol bulmak için yeterli olmadı.
Turuncular, duran toplarda avantajlı olduklarını biliyordu. Köşe vuruşlarında uzun boylu stoperlerinden Van Dijk, gelen ortalara hamle yapmayı başardı. Bu şekilde üretkenliğe çözüm bulmaya çalışsalar da başarılı olmadı. İki takım da özgür bir şekilde rakip ceza sahası yayı üzerinden şut denedi. İzleyenler için sıkıcı geçse de iki takımın da savunma stratejileri oldukça başarılı sonuçlar verdi.
Savunma çizgisini çok derinde tutan Senegal, bir şekilde pozisyon vermemeyi başardı. Bitime son altı dakika kala, F. De Jong’un akıl dışı ortasıyla Gakpo sahne aldı. Kaleci Mendy bu topu sadece izlemekle kaldı. Yapılan orta dirket olarak adres teslim olduğu için temiz bir vuruşla Hollanda öne geçti. Uzatma dakikalarına geldiğimizde tüm riskleri alan Senegal takımı biraz öne çekti.
90+9’da Noppert’in uzun topuyla Hollanda bir anda kontra atak şansı buldu. Sağ kenarda topla buluşan Depay, savunmanın eksikliğinden yararlanarak şutunu çekti ama Mendy gole izin vermedi. Takip becerisi iyi olan tecrübeli futbolcu Klaassen dönen topu takip ederek takımının ikinci golünü kaydetti. Böylelikle Senegal’in aldığı risk olumsuz olarak etki gösterdi.
Hollanda – Ekvador
İlk maçın aksine Hollanda maça hızlı başlayan taraf oldu. Ake’nin üçüncü bölgeye oynadığı derin topta Klaassen topu Gakpo’ya verdi. Çevresinde dört Ekvadorlu oyuncu varken şutunu çeken Gakpo; “xG’ye nasıl yazarız?” derdirten bir gol attı. İki takım da olabildiğince açık ve geniş bir futbol oynadı. Savunma çizgisini ileriye atan Hollanda, geriden hızlı çıkan Ekvador’a sık sık pozisyon verdi. Ancak Ekvador bu pozisyonlardan bir şey çıkaramadı.
Köşe vuruşundan dönen topta golü bulan Ekvador, ofsayta takıldı. Hücumsal anlamda ve üretkenlik bakımından bir sıkıntı olmadığının sinyallerini Hollanda’ya karşı da verdi. En önemlisi de Ekvador, rakibinin geriden çıkmada sıkıntı yaşadığını iyi analiz etmiş. Böylelikle Hollanda; ceza sahası, üçüncü bölge ve orta alanda sürekli baskı gördü.
Enner Valencia’nın baskısında kaleci Noppert, topu fazla uzaklaştıramadı. Üçüncü bölgede yoğun baskı gören Hollanda topu kaptırdı. Sol kanatta Estupinan oldukça sert bir şut çekti ama Noppert’e takıldı. Dönen topu iyi takip eden Enner Valencia topu ağlara gönderdi. Bitime yarım saat kala daha açık oynayan Hollanda, kademeli savunmaya geçiş yaptı. Bu şekilde rakibini kenarlara genişletti.
Bireysel yeteneklerin de zaman zaman ön plana çıktığı karşılaşmada Ekvador, savunmayı geçmede zorluk yaşamadı. Sağ kenardan gelişen atakla ceza sahası içinde şutunu çeken Plata, direğe takıldı. Galibiyetin kıl payı kaçtığı karşılaşmada galip gelen taraf olmadı. Ancak oyun ve strateji anlamında iki takım da en az hata ile oynadı.
Ekvador – Senegal
Grup aşamasının son maçında iki takım da galibiyetle gruptan çıkmayı hedefledi. Maça daha baskın başlayan taraf Senegal oldu. Sağ ve sol kenarı oldukça etkili kullanan ekip zaman zaman Ekvador savunmasına zor anlar yaşattı. Hollanda maçının aksine Ekvador, pres yapmayı değil, topu rakibe vermeyi tercih etti. Yine bir kenar organizasyonuyla gelen Senegal, Ismaila Sarr’ın yerde kalmasıyla penaltı kazandı. Ustaca bir vuruş yapan Senegalli takımını 1-0 öne geçirdi.
Bu ana kadar Ekvador hiçbir şekilde pozisyona giremedi. Rakibin gelmesiyle, kendi bölgelerinde baskı yaptı ve kontra atak bekledi. En önemlisi de etkili silahları olan duran toplarda pozisyon kovaladı. Nitekim 68. dakikada Felix Torres’in kafasından gelen topu Moisés Caicedo ağlarla buluşturdu. Gruptan çıkmak için önemli olan bu karşılaşmada son dakikalara doğru gerginlik iyice arttı.
Çok geçmeden bu sefer duran top şansını Senegal elde etti. Sağ kenardan yapılan etkili orta, Ekvador defansından sekerek Koulibaly’nin dokunuşuyla ağlara gitti. Ekvador için senaryo bozuldu ve öne geçen Senegal skor avantajını korumak için kompakt savunmaya geçti. Son 20 dakikada Senegal savunmasını geçemeyen Ekvador, kupaya Katar ile grup aşamalarında veda etti.
Okumaya devam et:
- Futbol nasıl okun(m)uyor?
- 10 numaranın ölümü: Taktiksel değişim!
- Frikik nasıl kullanılır? Topa nasıl falso verebiliriz? Messi gibi frikik kullan!