İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)
İlk Türk futbol takımı hangisidir? İsmini nereden almıştır ve kim tarafından kurulmuştur? Maçlarını hangi sahada oynadılar?
İlk Türk Futbol Takımı hangisidir?
Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar), tarihte kurulan ilk Türk futbol takımı olarak bilinmektedir. Fuad Hüsnü Bey ile Reşat Danyal Bey tarafından devrin hafiyelerinden kaçmak adına İngilizce isimle kurulmuştur. (Black Stockings FC)
Kemanî Nuri Bey’in 1923 yılındaki anlatımına göre takım forması; göğüs kısmının önü, yakası ve kollarının ucu beyaz, geri kalan kısmı kırmızı olan ve yünlü bir kumaştan üretilen gömlekten ibaretti. Oyuncularını giydiği şort beyaz, çorapları ise siyah renkteydi. Kulübün başkanlığını, Hariciye Nazırlığı memurlarından Reşat Danyal Bey yaptı.
Ne var ki, Sultan 2. Abdülhamid’in padişahlığının sürdüğü o dönemde, mevcut monarşi rejiminin korunması amacıyla Türk gençlerinin dernek kurmaları yasaktı. Bu durum ise, yabancı ve azınlıkların top koşturdukları bir ortamda; kendi topraklarında futbol oynamanın imkan ve zevkinden mahrum olan gençleri ateşledi.
Onların aralarına karışarak oynamak istedikleri bu cazip oyunu ancak gıpta ile seyretmekle yetinen Kadıköylü Müslüman Türk gençleri, sadece üzüntü değil aynı zamanda öfke ve hırs doluydu.
İşte her türlü tehlikeyi göze alan bu gençlerden, deniz öğrencisi Fuat Hüsnü (Kayacan), eski hariciyecilerden Reşat Danyal ve Mehmet Ali ile, Kuşdili’nde Papazın Çayırı adı verilen topraklarda meşin yuvarlağa vuruşlar yapan arkadaşları bu özlemin sona ermesini amaçladılar.
1899 yılında, devrin hafiye ve jurnalcilerinin dikkatlerinden kaçmak ve hışımlarından korunmak amacıyla; bir İngiliz adı altında Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar Futbol Kulübü)’nü kurdular. Ancak siyah çorap ve kırmızı üst formaları ile Türk gençlerinin oluşturduğu bu ilk Türk spor ve futbol topluluğu daha ilk maçlarında hafiyelerin baskınına uğradı ve hemen faaliyetlerine son verdi.
Siyah Çoraplıların, Rumlarla karşı 1901’de oynadığı maç ise Papazın Çayırı’nda gerçekleşmiştir. Bu maç, ilk Türk takımının ilk futbol maçı olarak kayıtlara geçmiştir. Maçı 5-1 kaybeden takımın tek golünü atan isim Fuat Hüsnü Bey’di.
Black Stockings FC aslında Fenerbahçe’nin adımları mıydı?
Genellikle İstanbul’da yaşayan İngilizlerin başı çektiği, ayrıca Rumların da katılımıyla genişleyen futbol sevgisi vardı. Bu sevgi, arka arkaya futbol kulüplerinin kurulması sonucunu doğurmuştur. İngilizlerin ve Rumların ortaklaşa kurduğu Kadıköy Futbol Kulübü bu anlamda İstanbul’un ilk kulübüdür.
Black Stockings’in kuruluşunda yer alan isimlerden bazılarının ilerleyen dönemlerde Kadıköy Kulübü ve Fenerbahçe’nin kuruluşunda da yer aldığı öne sürülerek Fenerbahçe’nin gayriresmî kuruluş tarihi, Black Stockings’in kuruluş tarihi olan 1899 olarak gösterilmektedir. Hatta Fenerbahçe Spor Kulübü’nün resmi sitesine de tarihçe olarak; “Fenerbahçe’nin gerçek kuruluş yılı” adı altında eklenmiştir:
“Burada dikkati çeken en önemli nokta; Fenerbahçe Spor Kulübü’ün Black Stockings FC ismi altında 1899 yılındaki bu ilk girişimindeki öncülük yapan gençler ile, ilerideki yıllarda kurulacak olan Kadıköy Futbol Kulübü (1902) ve Fenerbahçe Futbol Kulübü (1907) ismi altında toplanan gençlerin genelde aynı kişiler olacağıydı.
Dolayısıyla FENERBAHÇE KULÜBÜ kuruluşunu gayri resmi olarak 1899 yılında gerçekleştirmiş; iki kez kapatılmaları nedeni ile faaliyetlerine, ancak resmi kuruluş yılları olan 1907 yılında geçmişti. Görülen odur ki; Black Stockings F.C. ya da Kadıköy Futbol Kulübü isimleri, amaç karşısında birer araçtırlar.
Ayrıca İstanbul’da kurulan futbol kulüplerinin listeleri incelendiğinde de; Moda Futbol Kulübü (1896), Cadi-Keuy Football Club (1899) ve Imogen (1900) takımlarının İngiliz uyruklular tarafından; Elpis (1900) takımının Rumlar tarafından, Black Stockings (1899), Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe kulüplerinin ise Osmanlı uyruklular tarafından kurulmuş oldukları da zaten görülmektedir.” [1]
Okumaya devam et:
- Kusursuz kadro olur mu?
- Jorge Jesus’un oyun planı: Fenerbahçe
- Athletic Bilbao ve Bask Kültürü: “İthalata gerek yok.”