Halo nedir? Formula 1’de hayat kurtaran teknoloji!
Halo nedir? Neden hayati derecede önem taşır? Geçtiğimiz haftalarda Guanyu Zhou’nun hayatını kurtaran “Halo” yeniliği, ilk zamanlarında geniş kesimlerce itiraza neden olmuştu. Peki bu parçayı bu kadar kıymetli yapan teknolojinin detayları nelerdir?
2018 yılında kullanıma başlanan bu teknoloji aslında 1999 Avrupa GP’de Pedro Diniz’in geçirdiği kaza sonrasında gelse belki Jules Bianchi aramızda olacaktı. Jules Bianchi, 2014 yılında Japonya’da yaşanan kaza sonrası maalesef yaşamını yitirdi.
Bu durumlara birçok örnek verebiliriz; Eminim sizlerin de aklınıza birçok örnek gelmiştir… 2009 yılında Macaristan’da Felipe Massa’nın kazası buraya en doğru örnek olur. Kaza sonrasında kendisi çok sağlıklı şekilde toparlanamadı.
Halo nedir?
Halo’nun entegrasyonu, “hasar azaltma” modülü ile ele alınmaktadır. Bu teknolojinin, performanslara direkt olarak etki edeceği yapılan çalışmalar arasındaydı. Ekipler, rüzgar akışlarının değişeceğini bunun da monokokları yeniden tasarlamaya yol açacağını iletti.
Halo, temelde üç parça olarak tasarlanmıştır: Arka kısım, V bağlantı ve Ön şasi bağlantı. Ayrıca piyasadaki en güçlü titanyumdan oluşmaktadır. F1 aracının statik yükünün 25 katına ve 230 km/s hızla gelen 20 kg lastiğe dayanıklı şekilde piyasaya çıktı.
Aerodinamik olarak sıkışan ekipler rüzgar akışlarının dengesini sağlamak adına ilk zamanlarda Halo üzerinde çeşitli kanatçıklar tercih etti. Bu kanatçıklar için de 20 mm bir boşluk olması gerekiyordu.
Kayıpları en aza indirmek için kanatçıktan ziyade çıkıntılar kullanan ekipler de oldu. HAAS, çıkıntılar ile aracın soğutma ve denge verilerine etkilerini araştırdı. Bu yapı arka kısımların soğutmasında ve dengesinde olumlu sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamıştı.
Özellikle arka kanada yapılan yere basma kuvveti etkisi ilk zamanlarda Halo’ya karşı tutum alan ekiplerin sayısını arttırdı. Bunun yanında soğutmada ciddi sorunlar oluştu. Mercedes ise bu sorunu düğüm noktalarına soğutma kanalları açarak çözmeye çalıştı.
Takımların optimum Halo şeklini bulması uzun zaman aldı. CFD verileri ve pist verileri aerodinamik olarak oldukça büyük farklar verdiği için bu farkın kapanması adına takımlar, ince işçilikler ve fazla mesai yaptı.
Halo nedir? Neden bu kadar önemli?
Kanatçıkların yanında bugün de görebileceğimiz gibi şasiye montaj edilen noktaların tasarımlarını da CFD verilerine paralel yaptılar. Takımlar, akışların sorunlarını da ufak ufak aşmaya başladı. Aerodinamik yapı çözülünce aslında en merak edilen konu dayanıklılık oldu. En büyük zorluk buydu, bu nedenle FIA sezon boyunca dayanıklılık testleri yaptı.
Şasi testleri sırasında Halo’ya uygulanan en büyük yük dikey olarak 116 kN oldu. Beş saniye dayanmasını beklediler. Ek olarak yanal 46, 83 ve 93 kN yükler ayrıca test için uygulanmaya devam etti.
Tüm bunlar ve eklemeler ile “Halo” teknolojisi bugünlere kadar geldi ve çokça hayat kurtardı. Günümüzde de kurtarmaya devam ediyor. Formula 1 gibi riskli bir sporda kim bilir belki de sonradan ön kısma cam uygulaması gelir.
Geçtiğimiz yıllarda Leclerc ve Alonso arasında yaşanan kaza sonrası durumun ne denli ciddi olduğu sonradan anlaşıldı. Formula 1’de maalesef çok ciddi bir sorun yaşanmadıkça güvenlik önemleri arttırılmıyor. Senna ve Bianchi sonrası yapılan yenilikler buna en büyük örnek niteliğindedir.
Okumaya devam et:
- 2022 Formula 1 araçları geçişlere uygun mu?
- Hannah Schmitz: Yarış kazandıran kadın!
- Formula 1’in doğduğu yer: “Silverstone”